Fransa’da, 2024 yılı itibarıyla kamu kurumlarında gerçekleştirilmesi planlanan tasarruf uygulamalarına karşı işçi sendikalarının çağrısıyla kamu çalışanları bugün ülke genelinde iş bıraktı. Bu protesto, kamu görevlilerinin iş koşullarını iyileştirmek için de bir fırsat olarak değerlendirildi.
Başkent Paris, protestonun merkezi haline gelirken, ülke genelinde farklı şehirlerde de benzer gösteriler yapıldı. Paris’te, özellikle Ekonomi Bakanlığı’nın bulunduğu Bercy bölgesinde başlayan gösteriler, İtalya Meydanı’nda son buldu. Protestocular, hükümetin kamu çalışanlarına karşı daha saygılı bir tutum sergilemesi gerektiğini dile getirerek, taleplerini yüksek sesle ifade ettiler.
200 BİNDEN FAZLA KAMU ÇALIŞANI KATILDI
Fransa’nın en büyük işçi sendikası olan Genel İş Sendikası’nın (CGT) Genel Sekreteri Sophie Binet, gösteride yaptığı basın açıklamasında, ülke genelinde hem kamu hem de özel sektörde yüz binlerce işçinin işten çıkarılmasının söz konusu olduğunu bildirdi. Binet, mevcut siyasi durumun iç açıcı olmadığını belirterek, Fransa’nın bir siyasi kriz içinde olduğunu ifade etti.
Binet, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a çağrıda bulunarak, sendikacıların ve işçilerin sesine kulak vermesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, hükümetin sosyal talepleri göz ardı etmesi halinde ayakta kalmasının mümkün olmadığını belirtti. Binet’in ifadeleri, sendikaların ve işçilerin endişelerini yansıtırken, bu durumun Fransa’daki mevcut siyasi iklimin ciddiyetini de ortaya koydu.
CGT’ye göre, gösterilere katılan kamu çalışanlarının sayısı 200 binden fazla olarak kaydedildi. Bu büyük katılım, kamu çalışanlarının iş güvenceleri ve çalışma koşulları konusundaki kaygılarının toplumsal bir boyut kazandığını gösteriyor. Sendikalar, bu tür eylemlerle kamuoyunu ve hükümeti bu sorunlar üzerine düşünmeye ve çözüm üretmeye teşvik etmeyi amaçlamakta.