Uzman hekim Yılmaz, mevcut sağlık sisteminin ciddi şekilde sorgulanması gerektiğini vurgulamaktadır. Genç hekimlerin risk almakta isteksiz olduklarını belirten Yılmaz, bu durumun arkasında Malpraktis Yasası’nın etkisinin olduğunu ifade ediyor. Bu yasa, hekimin bilgisizliği, deneyimsizliği veya hatası nedeniyle hastaya verilen zararları kapsamakta ve hekimleri bu tür boşluklar nedeniyle kaygılandırmaktadır. Özellikle kalp damar cerrahisi, beyin cerrahisi gibi zorlu branşlarda kariyer seçimi yapmayı düşünen hekimlerin üzerindeki bu baskı, onları bu alanlardan uzaklaştırmakta ve bu branşlara ihtiyaç duyulmasına rağmen hekimlerin eğilimlerini değiştirmektedir.
Yılmaz, gençlerin kadın doğum uzmanı olma gibi hekim gereksinimlerinin de gittikçe azalmasını, hasta yakınlarının şiddeti ve beraberinde hukuksal olarak karşılaşabilecekleri büyük tazminat davalarıyla ilişkilendirmektedir. Bu durum, bu alanlarda uzmanlaşmanın getirdiği risklerin büyüklüğünü gözler önüne sererken, aynı zamanda hekimlerin bu branşlara ilgi duymamalarına sebep olmaktadır.
Yılmaz, hekimlerin Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) tercihleri hakkındaki endişeleri de gündeme getirdi. Genç hekimlerin mutlu ve tatmin olmuş bir kariyer için gerekli altyapının oluşturulmadığı sürece, bu kaygıların devam edeceğini belirtiyor. Hekimlerin motivasyonunu artırmak ve yenilikçi bir yaklaşım sunmak gerektiğini ifade ediyor. Böylelikle hekimlerin bu sisteme dair olumsuz düşüncelerinin önüne geçilmesi ve sağlık hizmetlerinin kalitesinin arttırılması mümkün olabilir.
Merve KILIÇ