Bilişim Vadisi Genel Müdürü Erkam Tüzgen, iş hayatında ahlakın önemi ve bu kavramın insanların yaşamlarına olan etkisi üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Tüzgen, ahlakın en temel tanımının insanların niyetleriyle belirlendiğini vurgulayarak, “Biz Allah’ın rızası için yaşıyoruz. Ahlaklı olmalıyız çünkü Allah’ın rızasına ulaşmanın yolu ahlaklı olmaktan geçiyor. Ticari olarak kar ettiğimizde de, zarar ettiğimizde de bu böyle olmalı,” şeklinde konuştu.
Günümüzde iş ahlakı konusunun önemini artırmak amacıyla Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) tarafından düzenlenen 9. Türkiye İş Ahlakı Zirvesi, Türkiye’deki ahlak anlayışını kamuoyuna taşıma ve iş dünyasında bu konudaki duyarlılığı artırma hedefiyle Neslişah Sultan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. AA’nın Global İletişim Ortağı olduğu zirve, eğitim-öğretim kurumları, meslek örgütleri ve iş dünyası arasında iş ahlakı uygulamaları hakkında işbirliğini teşvik etmeyi amaçlıyor.
Zirve boyunca, farklı oturumlar düzenlenerek iş ahlakında iyi uygulama örneklerinin ortaya konması ve bu konunun kamuoyunda yaygınlaşması sağlanmaya çalışıldı. Tüzgen, “Yeni Nesil Girişimcilik Ekosisteminde İş Ahlakı” panelinde yaptığı konuşmada, iş ahlakının günlük yaşamın bir parçası olduğunu ifade etti. Ahlakın din ile özdeş olduğunu belirten Tüzgen, “Ahlak bizim tanımımızda aslında dindir. Peygamber Efendimiz, güzel ahlakın önemini bize öğretmektedir,” dedi.
Tüzgen, ahlakın tanımında en kritik belirlemenin bireylerin niyetleri olduğunu vurguladı ve “Bir Müslüman atom bombası kullanamaz, kendisine karşı kullanılsa dahi. İşçisini sömüremez, piyasa sömürse bile. Dedikodu, yalan ve zulüm her koşulda kötüdür. Burada önemli olan hesapçı değil, prensiplerde samimi olmak,” şeklinde konuştu.
Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) Genel Müdürü İbrahim Elbaşı da, BTM’nin dünyanın en büyük üçüncü startup merkezi olduğunu belirtti. Elbaşı, ahlak konusundaki yapıların teorisyenler arasında değişiklik gösterebileceğini ifade ederek, “Burada hassas davranmak durumundayız. Yeni nesil çözümleri, insanların ihtiyaç duyduğu ve kendisini ifade ettiği alanlarda görmekteyiz,” değerlendirmesini yaptı.
Kuveyt Türk Katılım Bankası Dijital Bankacılık Direktörü Okan Acar ise, kendi iş planlarını gerçekleştirebilen ve insanları ikna edebilen girişimlerin önemine değindi. Acar, topluma sağlanan faydanın ekonomik kazançla ilişkili olduğunu belirtirken, “Burada ekonomik fayda önemli, fakat topluma sağlanan fayda artarsa, bu bizim için geometrik bir şekilde geri dönecektir,” dedi.
Acar, iş dünyasında iş birliklerinin önemini vurgulayarak, “Türkiye’de yaptığımız girişimlerde genellikle birbirimizle rekabet ediyoruz. Bugün X bankası bir şey yapınca, Y bankası olarak aynısını yapmaya çalışıyoruz. Yani sürekli yeni çözümler üretmek yerine eski sistemleri yeniden keşfetmeye çalışıyoruz,” şeklinde konuştu. Bu yaklaşımın inovasyon süreçlerini yavaşlattığını ve toplumsal faydayı azaltabileceğine dikkat çekti.