Yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye’de düzenlenen bir konferansta, depremlere yönelik hazırlıkların artırılması gerektiğini söyledi. Moriwaki, Kırklareli Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleşen “Deprem Gerçeği” adlı konferansta önemli açıklamalarda bulundu. Sözlerine devam eden Moriwaki, dünyanın birçok bölgesinde ciddi deprem riski bulunduğunu belirtti.
EN AZ RİSK HANGİ İLDE?
Moriwaki, Türkiye’nin de deprem riski taşıyan ülkeler arasında yer aldığını ifade etti. Özellikle, Endonezya’dan başlayan fay hattının, Çin, Hindistan ve İran üzerinden Türkiye’ye kadar uzandığını vurguladı. Ayrıca, Moriwaki, Türkiye’de deprem riskinin en az olduğu ilin Kırklareli olduğunu belirtti.
“İSTANBUL KIPKIRMIZI”
Marmara Bölgesi’nin depremlere karşı yüksek risk taşıdığına dikkat çeken Moriwaki, İstanbul’un birinci tehlike kuşağında olduğunu ve bu nedenle “kıpkırmızı” olarak değerlendirildiğini söyledi. Öte yandan, Ankara’nın fay hattından uzak konumda olduğunu ve kayalık bir bölgede yer aldığını ifade etti.
“HER AN DEPREM OLACAKMIŞ GİBİ”
Moriwaki, depremlere karşı toplum olarak duyarlı ve bilinçli olunması gerektiğini vurguladı. İnsanların, her an bir depremin olabileceği düşüncesiyle hazırlık yapmaları gerektiğini ifade etti. Bunun yanı sıra, eğitim kurumlarında depremlerle ilgili tatbikatların sıklıkla gerçekleştirilmesini önerdi.
Moriwaki, ilkokullarda yılda bir kez yapılan tatbikatların yetersiz olduğunu belirtti. Japonya’daki uygulamalara dikkat çeken Moriwaki, tehlikeli bölgelerde ayda bir kez tatbikat yapıldığını kaydetti. “Tatbikatı ne kadar fazla yaparsak o kadar iyi” diyen Moriwaki, eğitim sağlamanın önemine değindi. Küçük yaşta verilen eğitimle depreme hazırlanmanın mümkün olduğunu ifade eden Moriwaki, “Belediyeler, hükümet, okullar, şirketler ve aileler herkes tek tek depreme hazır olmalı. Hep beraber depreme hazır olursak hasarı yüzde 70 azaltabiliriz. Yüzde 70, büyük bir rakam. Japonlar bunu anladığı için gerekli önlemleri alıyor. Türkiye’de ise maalesef bu şekilde bir hazırlık yapılmıyor.” şeklinde konuştu.
Konuşmasının sonunda Moriwaki, öğrencilere sorularını yanıtlayarak, onların da depremlerle ilgili farkındalık edinmelerine katkıda bulundu.