“Varoluşta eşitlik, sorumlulukta adalet” ilkesini benimseyen Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM), 2014 yılından beri düzenlediği uluslararası Kadın ve Adalet Zirvelerinin altıncısını gerçekleştirdi. Zirve, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmaları, KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın açılış konuşmaları ile başladı. Zirve’de, kadınlara adaletsizlik yapan ve onları dışlayan teknolojilerin insanlığa fayda sağlayamayacağı vurgulandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile birlikte katıldığı zirve açılışında, kadınların iş, toplumsal yaşam ve bireysel alanlarındaki engellerin ortadan kaldırılmasını hedefleyen karar, teklif ve tavsiyelerin önemine değindi. Erdoğan, zirvenin temasının “Yapay Zekâ ve Kadın” olarak belirlenmesini son derece doğru bulduğunu belirterek, tartışmaların ufuk açıcı olacağına inandığını ifade etti.
Zirve sırasında Türkiye’nin, fırsat eşitliğinin, özgürlüğün ve adaletin hâkim olduğu bir ülke haline geldiğini Ayrıca Cumhurbaşkanı, kadının sadece varlığının kabul edilmediği, iş dünyasından siyasete kadar birçok alanda dışlandığı bir sistemin toplumun gücünün yarısını yok saydığını belirtti. Kadınların topluma katılımını artırmak ve güçlendirmek adına Türkiye Yüzyılı vizyonunun bir parçası olarak kadınlarla birlikte hareket edeceklerini açıkladı.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, kadınların potansiyeli doğru yönlendirildiğinde ülkenin refahının artacağına dikkat çekti. Özdemir, kadınların karar alma süreçlerine dâhil edilmesinin önemini vurgulayarak, yürütülen projelerin kadınların yeteneklerini geliştireceğini ve bu potansiyelin topluma yansımasını sağlayacağını dile getirdi. Ayrıca, yapay zekâ çağında kadınların güçlenmesi için yeni kapılar açılacağını belirtti.
Doç. Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu ise kadınların fırsat ve eşitlik için mücadele ettiklerini ve bu konuda KADEM’in yürüttüğü çalışmaları aktardı. Gazze’ye yönelik insanlık suçlarına dikkat çekerek, bu konuda uluslararası düzeyde harekete geçeceklerini ifade etti. Gümrükçüoğlu, yapay zekânın kadınlar açısından yarattığı fırsat eşitsizliklerine de vurgu yaptı; uluslararası firmaların bu teknolojiyi nasıl kullandığını ve bu uygulamaların kadınların kariyerlerinde nasıl geri planda kalmalarına yol açtığını anlattı.
Gazze ve Lübnan’daki gelişmelere de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, özellikle Gazze’nin kadınlarının güçlü duruşlarını ve azimlerini örnek göstererek, bu durumu İslam âleminin onuru olarak nitelendirdi. Kadınların tüm potansiyelini topluma katma arzusunu dile getirdi ve Gazze’nin kadınlarının cesaretini övdü.
İkinci gün programında, yapay zekâ ve kadın konulu uluslararası bir liderler oturumu gerçekleşti. Bu oturuma katılan bakanlar, farklı ülkelerden kadınların teknolojideki rolünü ve bu alandaki fırsatları tartıştı. Zirve’nin sonunda, katılımcılar yapay zekânın kadınların yaşamlarına etkin katkılar sağlaması ve fırsat eşitliğini güçlendirmesi konularında görüş alışverişinde bulundular.
KADEM’in düzenlediği Zirve’de, yapay zekânın kadınların hayatında oluşturabileceği olumlu ve olumsuz farklı etkiler üzerinde duruldu. Özellikle Gazze’de meydana gelen hak ihlalleri ve kadınların toplumsal hayatta güçlendirilmesi konularını ele alarak, dünya genelindeki kadın hakları savunucuları ile bir ortak zemin oluşturmak hedeflendi.