Mustafa Kemal Atatürk, 1881 yılında Selanik’te dünyaya gelmiştir. Annesi Zübeyde Hanım’ın isteği doğrultusunda ilk öğrenimine Hafız Mehmet Efendi’nin mahalle mektebinde başlamıştır. Daha sonra babası Ali Rıza Efendi’nin yönlendirmesiyle Şemsi Efendi Mektebi’ne geçerek ilkokul eğitimini burada tamamladı. Ortaokul için Selanik Mülkiye Rüştiyesi’ne giden Atatürk, kendi isteği ile buradan ayrılarak Selanik Askeri Rüştiyesi’nde eğitimine devam etmiştir.
Selanik Askeri Rüştiyesi’ndeki matematik öğretmeni Yüzbaşı Mustafa Efendi, üstün yeteneklerini görerek Atatürk’e “Kemal” ismini vermiştir. Okuldan mezun olduktan sonra Manastır Askeri İdadisi’ni ikinci olarak bitiren Mustafa Kemal, askeri eğitimine İstanbul’da devam ederek 1899’da Harp Okulu’na girmiş ve burayı 1902 yılında teğmen olarak tamamlamıştır. Ardından, Harp Akademisinden 1905’te kurmay yüzbaşı olarak mezun olmuştur.
Kurmaylık stajı için 1905’te Şam’da 5. Ordu emrine atanan Atatürk, burada gösterdiği üstün başarılar nedeniyle Beşinci Rütbe’den Mecidi Nişanı ile ödüllendirilmiştir. 1907’de Makedonya’nın Manastır şehrinde 3. Ordu Karargahı’na atanmış, burada Selanik’teki kurmay şubesinde görev almıştır. 1909 yılında İstanbul’daki 31 Mart Vakası’nı bastıran Hareket Ordusu’nda da görev yaptığı bilinmektedir.
1910 yılında Arnavutluk’taki isyanı bastırmak için yapılan harekatta yer alan Atatürk, 1911’de İtalya’nın Trablusgarp’a asker çıkarması hali nedeniyle Tobruk’a gönderilmiştir. Tobruk ve Derne’de Türk kuvvetlerini başarıyla yönettikten sonra, binbaşı rütbesiyle 1912-1913 yıllarında Balkan Savaşı’na katılarak Edirne’yi geri alan kolorduda görev almıştır. Sofya’da 1913’te ataşelik görevine atanan Atatürk, Birinci Dünya Savaşı’nın başlamasıyla birlikte cepheye gitmek istemiştir.
Bir mektup ile bu isteğini bildiren Atatürk, 1915’te Esat Paşa komutasındaki 3. Kolordu’ya bağlı Tekirdağ’da oluşturulacak 19. Tümen Komutanlığı’na atanmıştır. Gelibolu Yarımadası’na asker çıkaran düşman birlikleri, Atatürk’ün komutasındaki 19. Tümen kuvvetlerinin saldırısı ile geri çekilmiştir. Bu başarı sayesinde “Anafartalar Kahramanı” unvanını kazanmıştır.
Birçok cephede görev alan Atatürk, 1916’da Doğu Cephesi’nde 16. Kolordu Komutanlığına atanmış, Rus saldırılarını durdurarak Bitlis ve Muş’u düşmandan almıştır. 1917’de Filistin ve Suriye’de 7. Ordu Komutanlığı görevini devralmış, 1918’de ise yeniden Suriye cephesinde görev almıştır. Birinci Dünya Savaşı’nın sona ermesiyle birlikte 1919’da İstanbul’a döndü ve düşman işgaline karşı amansız bir mücadele başlattı.
19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkan Mustafa Kemal, 22 Haziran 1919’da Amasya Genelgesi’ni yayımlayarak Türk milletini vatanın bütünlüğü ve bağımsızlığı konusunda bilgilendirmiştir. Ardından, Erzurum ve Sivas’ta kongreler düzenlemiş ve burada alınan kararlarla milli bir hareketin zeminini oluşturmuştur. 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Ankara’da tarihi görevine başlamış ve Mustafa Kemal, Meclis ve Hükümet Başkanı olarak göreve gelmiştir.
Milli Mücadele’nin sesini dünyaya duyurmak için 6 Nisan 1920’de Anadolu Ajansı (AA) kurulmuş, TBMM