Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş, her iki tarafın da birbirlerine karşı yoğun SİHA saldırıları gerçekleştirmesiyle devam ediyor. Özellikle son dönemde, her iki ülke de havadan saldırılarını artırmış ve hedeflerini genişletmiştir.
Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna tarafından gerçekleştirilen 84 SİHA’nın bir kısmının Moskova’yı hedef aldığını ve bunların düşürüldüğünü açıkladı. Ayrıca, Moskova’daki üç havalimanına giden uçuşların güvenlik nedenleriyle başka havaalanlarına yönlendirilmesi gerektiğini belirtti. Bakanlık, saldırıların toplamda 6 farklı bölgeyi hedef aldığını vurguladı.
Ukrayna Hava Kuvvetleri ise, Cumartesi günü Rusya’nın 145 SİHA ile farklı hedefleri vurmaya çalıştığını duyurdu. Kiev, bu drone’ların çoğunun imha edildiğini bildirdi. Bununla birlikte, Ukrayna’nın Moskova’ya yönelik gerçekleştirdiği saldırı, savaşın başlangıcından bu yana düzenlenen en büyük saldırı olarak tanımlanıyor. Rus yetkililer, düşürülen SİHA’ların çoğunun Ramenskoye, Kolomna ve Domodedovo bölgelerinde avlandığını belirtti.
Özellikle Moskova’nın güneybatısındaki Ramenskoye bölgesinde düşürülen bir SİHA’nın parçalarının beş kişiyi yaraladığını açıklayan Rus Savunma Bakanlığı, toplamda 34 SİHA’nın etkisiz hale getirildiğini bildirdi. Ayrıca, geçtiğimiz yılın Mayıs ayında Moskova’nın merkezindeki Kremlin’e yaklaşan iki SİHA’nın da imha edildiği hatırlandı. Ukrayna’nın güneyindeki Odesa’da gerçekleşen bir saldırıda ise iki kişi yaralandı.
Ukrayna, 67 SİHA’nın kaybolduğunu ve 10 drone’un komşu hava sahalarına girdiği tespit edildiğini de kaydetti. AFP haber ajansının verilerine göre, Ekim ayında Rus birliklerinin, Mart 2022’den bu yana en fazla toprak kazanımını elde ettiği bildirildi. Ancak BBC’ye konuşan İngiltere Genelkurmay Başkanı Amiral Tony Radakin, Ekim ayında Rusya’nın savaşın başından bu yana en büyük kayıplarını yaşadığını vurguladı. İngiltere’nin elindeki verilere göre, Ekim ayında günlük ortalama 1500 Rus askeri öldü veya yaralandı.
‘Bir günde çözerim’
Karşılıklı SİHA saldırıları, ABD başkanlık seçimlerinin sonuçları açısından da dikkatle gözlemleniyor. Seçilmiş ABD Başkanı Donald Trump’ın, ülkesinin Ukrayna politikasını değiştirebileceğine dair spekülasyonlar gündemde. Trump, seçim mitinglerinde savaşın “bir günde” sona erdirilebileceği iddiasını sıkça tekrarladı, ancak bu sürecin nasıl olacağına dair bir plan sunmadı.
BBC’ye konuşan Trump’ın eski danışmanlarından Bryan Lanza, yeni yönetimin Rusya’dan toprak geri almak yerine barışa odaklanacağını ifade etti. Ancak Trump’ın sözcüsü, Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, yeni ABD yönetiminden “olumlu” sinyaller alındığını bildirdi. Beyaz Saray’a ikinci dönemine hazırlanan Donald Trump, seçim zaferinden sonra Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile bir toplantı gerçekleştirdi. Bu görüşmenin yaklaşık yarım saat sürdüğü bildirildi.
Zelenskiy, Rusya’ya toprak verilmesine karşı olduğunu ve ABD yardımı olmadan Ukrayna’nın savaşta başarılı olamayacağını belirtti. Bu durum, Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimin daha da artmasına sebep olabilecek bir düzlemde ilerliyor.