Sözleşmeli Personelde Yer Değişikliği Koşulları
–
Bu konuda önemli bir düzenleme, 28 Haziran 1978 tarihli ve 16330 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar’ın ek 3. maddesinde yer almaktadır.
Sözleşmeli Personel İlişkili Mevzuatın İçeriği Nedir?
Ek 3. maddede sözleşmeli personelin yer değişikliğine ilişkin hüküm şöyle ifade edilmiştir:
“Sözleşmeli personelin kurumlar arası yer değişikliği yapılamaz. Kurum içi yer değişikliği aşağıdaki hallerde Kurum tarafından gerçekleştirilebilir:
a) Kurumun hizmet gereksinimleri göz önünde bulundurularak, aynı unvan ve hizmet niteliklerini taşıyan sözleşmeli personelin kurum içi karşılıklı yer değiştirme talepleri, pozisyonunun vizeli olduğu birimde en az bir yıl çalışmış olmaları şartıyla değerlendirilebilir.
b) Personelin eş durumu nedeniyle yapacağı kurum içi yer değişikliği talebi; vizeli olduğu birimde en az bir yıl görev yapmış olması, geçiş yapacağı hizmet biriminde aynı unvan ve nitelikte bir boş pozisyon bulunması ve kamu personeli olan eşin, kurum içi görev yeri değişikliği yapılamayan veya zorunlu yer değiştirme kapsamında bulunan bir görevde bulunması kaydıyla gerçekleştirilir.
c) Sağlık sebebine dayalı kurum içi yer değişikliği talebi, mazeret süresi boyunca geçerli olmak üzere yapılabilir; bu durumda personelin geçiş yapacağı hizmet biriminde aynı unvan ve niteliğe haiz bir boş pozisyon bulunması ve pozisyonunun bulunduğu ildeki Devlet ve üniversite hastanesinde kendisinin, eşinin ve çocuklarının bakmakla yükümlü olduğu ana ve babasının hastalığının tedavisinin mümkün olmadığına dair sağlık kurulu raporunu kurumuna sunması gereklidir. Sağlık mazeretinin sona ermesi halinde, personelin önceki pozisyonunun bulunduğu il sınırları içerisindeki aynı unvan ve niteliğe sahip bir boş pozisyona yeniden ataması yapılacaktır.
ç) Eşi şehit olan personelin, kurum içi yer değişikliği talebi bir defaya mahsus olarak yerine getirilecektir.
d) Pozisyonunun bulunduğu yerde kendisinin, eşinin veya bakmakla yükümlü olduğu çocuklarının can güvenliğinin tehdit altında olduğunu adli veya mülki makamlarca belgeleriyle ispatlayan personelin yer değiştirme talebi; geçiş yapacağı birimde aynı unvan ve niteliğe sahip bir boş pozisyon bulunması kaydıyla kurumun hizmet gerekleri dikkate alınarak değerlendirilecektir.
e) Kamu idareleri adına vizeli boş pozisyonlara sözleşmeli personel alımı gerçekleştirilmeden önce yılda bir kez, pozisyonunun vizeli olduğu ilde en az üç yıl hizmet süresi olan personelin talebi, geçiş yapmak istediği birimdeki aynı unvan ve niteliğe sahip boş pozisyona, ilgili idarenin belirleyeceği usul ve esaslar çerçevesinde karşılanabilir. İdareler, il gruplarından oluşan görev bölgeleri ve bu bölgeler için üç yıldan başlayarak farklı hizmet süreleri belirleyebilir.”
Yer Değişikliği Hangi Durumlarda Gerçekleşebilir?
Mevzuata göre sözleşmeli personelin yer değişikliği talepleri şu şartlar altında değerlendirilebilmektedir:
Kurumlar arası nakil yapılamaz: Sözleşmeli personelin kurumlar arası nakil hakkı bulunmamaktadır.
Karşılıklı yer değişikliği (becayiş): Aynı unvan ve nitelikte en az bir yıl görev yapmış personel, kurumun uygun görmesi durumunda karşılıklı değişim talebinde bulunabilir.
Eş durumu: Eşi kamu personeli olan ve zorunlu tayine tabi bir görevde bulunan sözleşmeli personel, en az bir yıl çalıştıktan sonra kurum içi tayin talep edebilir.
Sağlık mazereti: Hastalığın bulunduğu yerde tedavi imkanı yoksa ve bu durum heyet raporuyla belgelenmişse, boş pozisyon olması kaydıyla tayin gerçekleştirilebilir.
Şehit yakını hakkı: Eşi şehit olan sözleşmeli personel, bir defaya mahsus olmak üzere tayin edilebilmektedir. Bu durumda idarenin takdir yetkisi yoktur.
Can güvenliği mazereti: Can güvenliğinin tehdit altında olduğunu adli veya mülki makamların belgesiyle ispatlayan personelin tayin talebi değerlendirilebilecektir.
Üç yıl hizmet şartı: Aynı ilde 3 yılını doldurmuş sözleşmeli personel, boş kadro durumunda yılda bir kez tayin talebinde bulunabilir.
Sözleşmeli Personelin Kurum İçi Naklinde İdarenin Yetkisi
Şehit yakını hakkı haricinde, sözleşmeli personelin yer değişikliği taleplerinde idarelerin takdir yetkisi bulunmaktadır. Bu durum, tüm şartların sağlanmış olmasına rağmen idarenin hizmet gereksinimlerini dikkate alarak tayin talebini kabul etmeme yetkisi olduğu anlamına gelmektedir.
Sözleşmeli Personelin Nakil Olması Mümkün Müdür?
Sözleşmeli personelin kurumlar arası nakil hakkı bulunmamaktadır. Ancak kurum içi tayin, belirli mazeretler ve hizmet koşulları çerçevesinde gerçekleştirilebilmektedir. Bu düzenlemenin amacı, kamu hizmetlerinin aksamadan yürütülmesini sağlamanın yanı sıra, personelin zorunlu durumlarda mağduriyet yaşamamasını hedeflemektedir.





Okuyucu Yorumları0
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk görüşü siz paylaşın!
Yeni Bir Yorum Bırakın