Donald Trump, Beyaz Saray’daki ikinci dönemine Ocak ayında başlayacak ve bu süreçte İsrail Büyükelçiliği görevine Mike Huckabee’yi atayacağını duyurdu. Bu atama, Trump’ın Orta Doğu politikası açısından önem taşırken, Huckabee’nin geçmişteki tutumları ve inançları da dikkat çekiyor.
Mike Huckabee evanjelist bir siyasetçi olarak tanınmakta ve İsrail tezlerine verdiği destekle biliniyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde evanjelistler, Hristiyan toplumun tutucu kanadı olarak değerlendirilmektedir. Bu grup, Yahudileri “Tanrı’nın Seçilmiş Halkı” olarak görmekte ve Kutsal Topraklar’ın Yahudilere ait olduğunu savunmaktadır.
Huckerbee, kendi görüşleri doğrultusunda iki devletli çözüme karşı çıkarak, İsrail’in genişleme politikalarını desteklemektedir. Eski Arkansas Valisi olan Huckabee, ilk kez 1973 yılında İsrail’e seyahat etti ve sonrasında defalarca evanjelist Hristiyan kafilelerle bu ülkeye geri dönmüştür. Bu seyahatler, Huckabee’nin İsrail ile olan ilişkisini güçlendirmiştir.
2018 yılında Batı Şeria’daki Efrat isimli yerleşimi ziyaret eden Huckabee, baret takarak bir evin inşasına tuğla taşımıştır. Huckabee, 2008 yılında başkan adayı olduğu dönemde “Gerçekte Filistinli diye bir şey yok” ifadesini kullanarak bu konuda oldukça tartışmalı bir görüş öne sürmüştür. 2016 başkanlık seçimlerinde ise Batı Şeria’daki yerleşimlerin genişletilmesini destekleyeceğine ve Trump’a Batı Şeria’nın ilhakı konusunda çağrı yapacağına dair sözler vermiştir.
Uluslararası Adalet Divanı’nın bu yerleşimleri “İsrail’in ayrılmaz bir parçası” olarak nitelendirmesi Huckabee tarafından benimsenmiş ve bu konudaki söylemleri ile dikkat çekmiştir. Trump, Huckabee’nin atanmasına ilişkin olarak, “Mike her zaman mükemmel bir kamu görevlisi, vali ve inanç lideri oldu. O İsrail’i ve İsrail halkını seviyor ve aynı şekilde İsrail halkı da onu seviyor. Mike, Orta Doğu’da barışı sağlamak için yorulmadan çalışacak” mesajını paylaşmıştır.
İsrail’de yayın yapan sol liberal görüşlü Haaret gazetesi, Huckabee’nin yerleşimcileri temsil eden Yesha Konseyi ile yakın ilişkileri bulunmakta olduğunu belirtmiştir. İsrail’deki aşırı sağcı siyasetçiler Huckabee’nin adını sevinçle karşılayarak, onun atanmasını desteklediklerini duyurmuşlardır. Örneğin, maliye bakanı Bezalel Smotrich, Huckabee için “İsrail’i daha güvenli yapacak sadık bir dost” nitelendirmesini yapmış, ulusal güvenlik bakanı Itamar Ben-Gvir ise X platformunda Huckabee için bayrak ve kalp emojileriyle destek mesajı göndermiştir.
Aşırı sağ siyasetçiler, Trump’ın başkanlığının Batı Şeria’nın bazı bölgelerinin ilhakının önünü açmasını umarak Huckabee’nin atanmasını önemli bir gelişme olarak değerlendirmektedir. Bu durum, aynı zamanda Beyaz Saray’daki Joe Biden yönetiminin iki devletli çözümü desteklemesiyle de çelişmektedir. 69 yaşındaki Huckabee, bu görevi üstlenecek olan ilk Yahudi olmayan Amerikalı unvanına sahip olacak. Bu atama, Orta Doğu politikalarının daha da bağlayıcı ve tutucu bir hale gelmesine yol açabilir.