Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu, AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında toplandı. Toplantıda, CHP milletvekillerinin oturduğu sıraların önünde “Tüm memurlara 3600 ek gösterge” ve “150 bin taşeron müjde bekliyor” ifadelerinin yer aldığı dövizler dikkat çekti.
Usule ilişkin söz alan CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, TBMM Genel Kurulu’nda 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi ile 2023 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanun Teklifi’nin görüşülmesinin hatırlatılmasının ardından, bütçe öncesinde bu kanun teklifinin komisyonda ele alınmasını eleştirdi. “Bu kanun teklifini neden bu arada getirdiniz? Siz muhalefet şerhi yazmıyorsunuz kaygılarınız yok ama bizim var. Bunun zamanlaması doğru mu?” diye soran Türeli, teklifin Anayasa’ya aykırılık taşıdığını savundu.
İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta da usul hakkında söz alarak, muhalefet şerhleriyle uğraştıklarını belirtti ve teklifin bütçe görüşmeleri öncesinde komisyonda ele alınmasının yanlış olduğunu ifade etti. “Neden bu vakte sıkıştırdınız? Meclise karşı saygısızlık,” diyen Usta, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararlarının önceden belli olduğunu belirterek, zamanlamanın doğru olmadığını vurguladı.
MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, bu bütçe görüşmelerinin ardından kanun teklifinin komisyonda ele alınması gerektiğine katıldığını belirtti, ancak her şeyin sisteme bağlanmasının ve bu kapsamda gelen eleştirilerin yanlış olduğunu sözlerine ekledi. AK Parti Ankara Milletvekili Orhan Yegin ise muhalefet milletvekillerini eleştirdi ve “Ülkeyi yönetmeye talip olduğunuzu söylüyorsunuz, ancak işleri yetiştirmekten şikayet ediyorsunuz. Bunlar doğru yaklaşımlar değil,” dedi.
Komisyon Başkanı Mehmet Muş, bütçe dönemlerinde kanun teklifinin nadiren gündeme alındığını ve zaman kısıtlarından dolayı bu teklifi gündem yapmak zorunda kaldıklarını ifade etti. Komisyon toplantısında, teklifin ilk imza sahibi olan AK Parti Samsun Milletvekili Ersan Aksu, bu teklife ilişkin sunumuna başladı.
Aksu, “Getirdiğimiz teklif ile sözleşmelilerden kadroya atananların sözleşmeli statüde geçen sürelerinin kademe artışına sayılmasına dair kapsayıcı, pozitif ve hak kaybı içermeyen bir düzenleme oluşturuyoruz,” diye belirtti. Ayrıca, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi hakkında bilgi verdi. Aksu, teklifin kapsamı dahilinde yaklaşık 950 bin kamu çalışanının yararlanmasının değerlendirildiğini ifade etti.
Aksu, ayrıca bu teklifin, yurt dışındaki resmi kurumlarla uluslararası kuruluşlarda görev alacak memurlara belli ölçülerde aylıksız izin verilmesini de içerdiğini belirtti. Teklifin, kamuda yöneticilik görevini bitirenlerin bilgi birikimlerinin değerlendirilmesine ve kendi talepleriyle özel sektöre geçmeleri durumunda kamuya dönüşlerini kolaylaştıracak düzenlemeler içerdiğini vurguladı. Aksu, teklifin aile birliğinin sağlanması amacıyla hazırlandığını ve mevcut düzenlemenin kapsamının genişletildiğini belirtti.
Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlandığı sırada CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, kanun teklifinin bazı maddelerinin Anayasa’