MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın Konferans Salonu’nda, Milli Eğitim Bakanı Tekin’in katılımıyla, MEB, Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi işbirliği tarafından hazırlanan “Türkiye’de Yabancı Dil Eğitiminde Kalitenin Yükseltilmesi Projesi”nin tanıtım programı düzenlendi. Projenin amacı, yabancı dil eğitiminin kalitesini ve etkinliğini artırarak kişilerin birbirlerini daha iyi anlamasını sağlamaktır. Tekin, bu projenin sosyal ve kültürel etkileşim açısından önemli bir başlangıç olacağını vurguladı.
Tekin, projeyle insanların kendilerini farklı dillerde ifade edebilme becerisinin ve demokratik kültürü, temel hak ve hürriyetleri koruma konusunda atılacak adımların gelişeceğine inandığını belirtti. Ayrıca, okullardaki yabancı dil öğretmenlerinin üzerindeki yükün fazla olduğunu ifade etti. Günümüzde yazılı iletişim yerine, karşılıklı konuşarak anlama ihtiyacının önem kazandığını söyleyen Tekin, bunun özellikle görsel medya ve sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla daha belirgin hale geldiğini belirtti.
Yabancı dil öğretimi müfredatının 40 yıl önce yazılı metinler, testler ve gramer bilgisi üzerine kurulu olduğunu belirten Tekin, artık farklı bir ihtiyacın ortaya çıktığını ifade etti. Bu bağlamda, eğitim programlarının çağın gereksinimlerine uygun şekilde revize edilmesi gerektiğini vurguladı. Öğretmenlerin, öğrencileriyle sosyal medyada etkileşim kurarak yabancı dil öğretiminde yenilikçi yöntemler geliştirmesine olanak tanıyan bir sistemin önemini dile getirdi.
– “Türkiye’deki yabancı dil öğretiminin ciddi şekilde farklılaşacağına inanıyorum”
Bakan Tekin, 2010 yılı itibarıyla yabancı dil eğitimi alanında Bakanlık bünyesinde çeşitli dönüşüm süreçleri başlattıklarını açıkladı. Yabancı dil derslerinde dört temel beceri üzerinden ölçme ve değerlendirme sisteminin oluşturulduğuna dikkat çekti. Ayrıca, 5. sınıflarda yoğunlaştırılmış yabancı dil sınıfları konusunda pilot uygulamalara geçiş yaptıklarını ve bu uygulamaların sonuçlarının değerlendirilerek çoklu yabancı dil sınıflarına geçileceğini ifade etti. Bu dönüşümün Türkiye’de yabancı dil eğitimini önemli ölçüde değiştireceğine inandığını vurguladı.
Tekin, yabancı dilde etkin iletişimin yalnızca yazılı metinler üzerinden değil, konuşma yoluyla da gerçekleştirilmesi gerektiğini belirterek eğitim sisteminin buna uyum sağlaması gerektiğine dikkat çekti. Yabancı dil eğitimi için ayrılan sürenin, OECD üyesi ülkelerden fazla olduğunu kaydetti. Öğretmen kalitesinin de aynı seviyenin üzerinde olduğuna inandığını belirterek sorunların metodolojiyle ilgili olduğunu ifade etti. Bu proje ve benzeri girişimlerle metodolojik dönüşümlerin sağlanacağını ve yabancı dil eğitimi yoluyla çocukların küresel barışa katkıda bulunmasının, evrensel hoşgörünün güvence altına alınmasının ve demokrasi kültürünün gelişeceğinin altını çizdi.
Programda, Avrupa Konseyi Direktörü Matjaz Gruden, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Thomas Hans Ossowski, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Lutfihak Alpkan, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay ve MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Cihad Demirli gibi önemli isimler de konuşma yaptı ve projeye dair görüşlerini paylaştı.