HABER7
Bolu’nun Kartalkaya mevkiinde bulunan Grand Kartal Otel’de, 21 Ocak 2025 tarihinde meydana gelen yangın faciasıyla ilgili ‘sorumluluk’ tartışmaları devam ediyor. Yangında 78 kişinin yaşamını yitirmesi, ihmallerin yanı sıra hukuki ve yönetsel sorumlulukları gündeme getirdi. Hukukçular, sorumluluğun hem Kültür ve Turizm Bakanlığı’na hem de Bolu Belediyesi’ne ait olduğunu savunuyorlar.
Hukukçulara göre, otelin bulunduğu bölge turizm alanı olarak sınıflandırıldığı için tüm denetimlerin Turizm Bakanlığı tarafından yapılması gerekmektedir. Öte yandan, Bolu Belediyesi’nin 12 Aralık 2024 tarihinde düzenlenmiş olan yangın güvenliği ile ilgili raporu gizlemesi ve bu durumu Bakanlığa iletmemesi, ayrıca savcılığa bildirmemesi sonucu, belediyenin de sorumluluğu bulunuyor.
MÜCAHİT BİRİNCİ: HEM BAKANLIK HEM BELEDİYE SORUMLU
Grand Kartal Otel yangını konusundaki sorumluluk tartışmalarında, Kültür ve Turizm Bakanlığı bir kısım sorumluluğu Bolu Belediyesi’ne atfederken, Bolu Belediyesi de Bakanlığı suçlamaktadır. AK Partili hukukçu Mücahit Birinci, sosyal medya üzerinde yaptığı bir paylaşımda her iki kurumun da sorumlu olduğunu belirtti. Birinci, Bolu Belediyesi’nin oteldeki yangına karşı eksiklikleri günler öncesinden tespit ettiğini ancak konuyla ilgili suskun kalmasının eleştirisini yaptı.
AK Partili hukukçu Mücahit Birinci
Birinci’nin sosyal medya paylaşımının devamında, “Sorumluluk Bolu Belediyesi’nde ve Turizm Bakanlığı’nda. Bolu Belediyesi yangına karşı eksiklikleri tespit etmiş ama susmuş. Turizm Bakanlığı o turistik bölgenin tüm denetimiyle zaten genel sorumlu. Ne yönetmelikte ne yasada karmaşa var. Karmaşa yaratan maalesef siyasi kariyerler.” şeklindeki ifadeleri dikkat çekti.
REZAN EPÖZDEMİR: SORUMLULUK HEM BAKANLIKTA HEM DE BELEDİYEDE
Yangın faciasını değerlendiren bir başka hukukçu Rezan Epözdemir ise, hem Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hem de Bolu Belediyesi’nin sorumluluğunun bulunduğunu vurguladı. Epözdemir, Bolu Belediyesi’nin 12 Aralık 2024 tarihinde yapılan başvuru sonrası aldığı olumsuz itfaiye raporunu dikkate almadığını belirtti. Bu raporun, yetkili mercilere tebliğ edilmesi ve savcılığa iletilmesi gerektiğini ifade etti.
Hukukçu Rezan Epözdemir
Epözdemir, “Eğer bu işlem yapılmış olsaydı, otelin turizm işletme belgesi iptal edilerek faaliyetten men edilmesi sağlanabilirdi. Bu nedenle Bolu Belediyesi görevlilerinin hukuki ve cezai sorumluluğu söz konusudur.” şeklinde konuştu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sorumluluğuna da değinen Epözdemir, bakanlığın otelin turizm işletme belgesini vererek, bu belgenin sürekliliğini sağlamak için düzenli denetim yapması gerektiğini vurguladı. “Turizm işletme belgeli bir otelin denetim ve kontrol yetkisi bakanlığa aittir. İtfaiye raporunda eksiklik varsa, bunu denetleyip rapor istemekle yükümlü olan bakanlık