T24’ten Asuman ARANCA’nın haberine göre; Almanya’ya kaçtığı iddia edilen Yunus Emre Vakfı’nın Enstitü Başkanı Şeref Ateş’in, gözaltına alınan oğlu Enes Ateş’in kurduğu Han Kültürel Eğitim Danışmanlık isimli firmaya “sahte hizmet ifa tutanakları ve faturalarla” milyonlarca lira ödeme yapıldığı tespit edildi. Söz konusu firmadan, herhangi bir piyasa araştırması veya sözleşme yapılmadan; uçak biletleri, konaklama ve araç kiralama gibi hizmetler doğrudan temin yöntemiyle alındığı belirlendi. Han Kültürel Eğitim Danışmanlık, vakfa toplamda 8.6 milyon liralık 21 fatura kesmiş olup, bunlardan 8 tanesinin ödemesinin sahte hizmet ifa tutanaklarına dayanarak yapıldığı tespit edildi. Vakfın, bu firma için toplamda 6.7 milyon lira ödediği belirlendi. Ayrıca, aynı firmaya RTÜK tarafından son 1.5 yıl içerisinde 9.2 milyon liralık ihale verildiği ortaya çıktı.
Müfettiş raporunda dikkat çekici tespitler
Türk dil ve kültürünü tanıtmak amacıyla 2007 yılında kurulan ve 66 ülkede aktif olan Yunus Emre Vakfı’na bağlı enstitüdeki “naylon fatura” skandalı üzerine yürütülen soruşturma devam ediyor. Vakfın başkan yardımcılarından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın eşi Rahmi Göktaş ile MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın’ın oğlu Abdullah Kutalmış Yalçın, müfettiş raporunun savcılığa iletilmesinden birkaç gün önce istifa etti. Vakfın Başkanı Şeref Ateş’in istifasının ardından firar ettiği iddia edilirken, oğlu Enes Ateş, soruşturma çerçevesinde gözaltına alındı. Enes Ateş’in gözaltına alınmasına sebep teşkil eden durum ise, Vakıflar Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Müfettişlerince hazırlanan rapordaki bulgularla açığa çıkarıldı.
Tek isme ait üç firma aynı ihaleye teklif vermiş
Müfettiş raporunda, Enes Ateş tarafından kurulan “One Day Medya” isimli şirketi devralarak unvanını iki kez değiştiren Selçuk Kaymakoğlu’na ait Han Kültürel Eğitim Danışmanlık’a verilen ihalelerde birçok usulsüzlük yapıldığı dikkat çekti. Firmanın Kasım 2020’de kurulduğu ve daha birkaç ay içinde vakfa ilk faturasını kestiği belirlenmiş olup, satın alma dosyalarında da Kaymakoğlu’na ait veya onun yetkili müdürü olduğu 3 firmadan yalnızca formalite olarak teklifler alındığı tespit edildi.
Olmayan yetkiyle ödeme
Vakfın “Danışma Kurulu” tarafından Şeref Ateş’e 300 bin lira + KDV harcama yetkisi verildiği, fakat vakıf senedi ve iş yönergelerine göre bu kararın alınmasının mümkün olmadığı anlaşıldı. Şeref Ateş, bu yetki çerçevesinde haksız yere alım süreçlerini başlatarak, Kaymakoğlu ile ilişkili firmaların verdiği 298 bin liralık formalite teklifler sayesinde harcamalar gerçekleştirdi. Özellikle, bu süreçteki alımların harcama limitinin çok altında kısımlara bölündüğü tespit edildi.
Sahte tutanakla fatura kesilmiş
Han Kültürel Eğitim Danışmanlık firmasına, Temmuz 2021’de “Müzik Susmasın PR Hizmet Bedeli” adı altında 50 bin lira + KDV tutarında ödeme yapılmış, ancak bu hizmetin ne şekilde sunulduğu mevcut dosyadaki belgelerle