1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası: Her Bağış Bir Hayat, Her Nakil Bir Umut!

3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası: Her Bağış Bir Hayat, Her Nakil Bir Umut!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

GÖZ Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ayşe Sevgi Karadağ, 3-9 Kasım tarihleri arasında kutlanan Organ Bağışı Haftası kapsamında organ naklinin önemini dile getirdi. Doç. Dr. Karadağ, Türkiye’de organ naklinin oldukça az olduğunu ve bu oranın artırılması gerektiğini belirtti. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye’de 4 bin 119 hasta, kornea bağışı için beklemektedir. Organ Bağışı Haftası’nın önemini vurgulayan hekimler ve gazetecilere yönelik mesajlar veren Dr. Karadağ, “Farkındalık yaratmak büyük önem taşımaktadır. Kornea, kalp, karaciğer ve böbrek gibi organlar çok kıymetlidir. Birçok hasta, bu organlar için nakil beklemektedir. Bir insan, sekiz hastaya yetecek kadar doku ve organ bağışlayabilir. Bu durum, Türkiye’de kornea bağışı bekleyen birçok insan açısından hayati öneme sahiptir. Kadavradan bağış bu yüzden çok gereklidir. Bu bağlamda organ ve doku nakli, bizim için vazgeçilmezdir” dedi.

Her yıl 3-9 Kasım tarihleri, Türkiye’de Organ Bağışı Haftası olarak anılmakta. 2023 Kasım ayı itibarıyla Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, ülkemizde böbrek nakli bekleyen hasta sayısı 24 bin 449, karaciğer nakli bekleyen hasta sayısı 2 bin 600, kalp nakli bekleyen hasta sayısı bin 422, akciğer nakli bekleyen hasta sayısı 204, pankreas nakli bekleyen hasta sayısı 277 ve kornea nakli bekleyen hasta sayısı 4 bin 119’dur.

Bu haftanın önemi nedeniyle Ataköy Dünyagöz Hastanesi’nden Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ayşe Sevgi Karadağ, “Organ nakli, işlevini yitirmiş olan organın herhangi bir sağlıklı vericiden veya kadavradan alınmasıdır. Organ nakli, özellikle işlevini yitirmiş dokularda oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Ülkemizde organ nakli için yeterli merkez ve uzman doktor bulunmaktadır. Organların işlevini yitirmesi, hastaları engelli durumuna getirebildiği gibi, yaşam kalitelerini de düşürmektedir. Medikal tedaviler ile iyileştiremediğimiz hastaların yaşam kalitelerini organ ve doku nakli ile yükseltebiliyoruz. Nakil yapılan hastalar, hayatlarını sürdürme şansı elde etmektedirler” açıklamasında bulundu.

Doç. Dr. Karadağ, kornea nakillerinin de hayati önem taşıdığını belirtti. Yıllardır kornea nakli yaptığını ifade eden Karadağ, “Hastalar, korneaları çalışmadığında, sağlam retina ve göz yapısına sahip olsalar dahi günlük yaşamlarını sürdüremiyorlar. Nakil yapıldığında, hastalar daha iyi bir yaşam sürmekte ve bağımsız hale gelebilmektedirler” diye konuştu.

“Bağış sayısı ne kadar fazla olursa, cornea nakli için o kadar çok umut vardır” diyen Doç. Dr. Karadağ, Türkiye’de birçok kornea hasta olduğunu ve kadavradan bağışın bu sebeple büyük önem arz ettiğini yeniden vurguladı. “Organ nakli, hastalar için yeni bir yaşam fırsatı sunmaktadır. Ülkemizde organ bağışının, özellikle kadavradan yapılan bağışın arttırılması gerekiyor” dedi.

Her organ ve doku naklinin, başka bir hasta için yaşam ve umut anlamına geldiğini belirten Doç. Dr. Ayşe Sevgi Karadağ, “Organ bağışları, hayati öneme sahiptir. Özellikle göz ve kornea nakli, bağımsız bir hayat sürebilmek için büyük bir fırsattır. Bu nedenle 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası’nı etkin bir şekilde değerlendirmemiz gerekiyor” diyerek vatandaşlara seslendi. “Kornea bağışlarında gözün bütünlüğünü asla bozmuyoruz. Öldükten sonra hastaların göz yapısına dokunmadan, yalnızca gözün önündeki korneayı alıyoruz. Bazı kişilerin tüm gözün alındığını düşünerek bağış yapmaktan korkmasına gerek yok” şeklinde bilgi verdi.

3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası: Her Bağış Bir Hayat, Her Nakil Bir Umut!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Medya Kamu ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!