Medicana Zincirlikuyu Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümünde görev yapan Diyetisyen Semahat Burcu Sel, bağışıklık sistemini güçlendirmek için önemli olan besinleri sıraladı. Yapılan açıklamalara göre, bağışıklık sistemini desteklemek amacıyla yeterli miktarda sebze, meyve, tam tahıllar, protein ve sağlıklı yağlardan oluşan dengeli bir diyet tüketilmesi büyük önem taşımaktadır. Vücudun enerji ihtiyacının karşılanabilmesi için enerji yoğunluğu yüksek olan proteinler, posa, vitaminler ve mineraller içeren bir beslenme tarzı benimsenmelidir. Aynı zamanda su tüketiminin günlük en az 1,5 – 3 litre arasında olması gerektiği vurgulandı.
Diyetisyen Semahat Burcu Sel, yaptığı açıklamada C vitamini, çinko ve antioksidan içerikli besinlerin bolca tüketilmesi gerektiğine işaret etti. Ayrıca, yeterli ve kaliteli bir uykunun bağışıklık sisteminin desteklenmesinde önemli rol oynadığını aktardı. Yetişkinlerin genellikle 7-9 saat uykuya ihtiyaç duyduğunun altını çizen Sel, orta düzeyde düzenli egzersizin de bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve vücut direncini artırdığını belirtti. Stresin bağışıklık sistemini zayıflatabileceğine dikkat çeken Sel, yoga, nefes egzersizleri ve hobi edinmenin stresi yönetmede yardımcı olabileceğini ifade etti. Su tüketiminin vücudun detoksifikasyon süreçlerine destek olduğunu ve bağışıklık sisteminin etkili çalışmasına katkıda bulunduğunu da sözlerine ekledi.
Sel, her bireyin günde 1,5-3 litre su tüketmesi gerektiğini vurgulayarak, sık sık el yıkamanın hastalıklara yol açabilen mikroplardan korunmaya yardımcı olacağını belirtti. Bağışıklığı artıracak bazı besinlerin yanı sıra bitkiler hakkında da bilgi veren Sel, bunlardan birinin zencefil olduğunu kaydetti. Zencefilin solunum yollarını açıcı, sindirimi düzenleyici, toksin atıcı, gaz söktürücü ve antiseptik özellikleri bulunduğunu ifade ederek, zencefilin çorbalarda, sebze yemeklerinde ve salatalarda kullanılabileceğini bildirdi.
Omega-3 yağ asitlerinin de bağışıklık, beyin ve sinir sistemi, psikoloji, kalp damar sağlığı için kritik bir besin ögesi olduğuna dikkat çeken Sel, balık mevsiminin başlangıcıyla birlikte haftada en az 2 gün balık tüketiminin önemini vurguladı. Ayrıca çiğ fındık, ceviz ve badem gibi yağlı tohumların, magnezyum, E vitamini, Omega-3 ve çinko içeriği nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirdiğini söyledi. Diğer yararlı bitki ve besinleri de şöyle sıraladı:
“Oolong çayı, antioksidan etkisi açısından oldukça zengindir çünkü siyah çay ve yeşil çayın bir araya gelmesiyle oluşur. Rooibos çayı da yüksek antioksidan oranına sahiptir ve çocuklar için güvenle kullanılabilir. Ekinezya, üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmada etkili olup tedavide yardımcı olur ve bağışıklık sisteminin etkinliğini artırır. Yapılan güncel çalışmalar, ekinezya ürünlerinin hem soğuk algınlığına neden olan virüsleri ortadan kaldırabildiğini hem de bu virüslerin neden olduğu iltihap etkenlerini kontrol altına alarak boğaz ve akciğerlerdeki iltihaplanmayı engelleyebildiğini göstermektedir.
Beta-glukan, bağırsak sağlığı ve bağışıklık için güçlü faydalar sunar; yulaf ve ekmek mayasında bolca bulunur. Yulaf, kolesterol ve kan basıncını düşürme etkisine sahiptir ve glisemik indeksi düşük olduğu için kan şekeri için de uygun bir karbonhidrat kaynağıdır. Kahvaltı veya ara öğünlerde, hatta kurabiyelerde kullanılabilir. Ginseng ise yorgunluk ve bitkinlik durumlarında vücut direncini artırarak bağışıklık sistemine destek sağlar. Şeker hastası olmayan bireylerde yemek sonrası kullanımının kan şekerini yükselmesini engellediği bilin