GASTROENTEROLOJİ ve Fitoterapi Uzmanı Prof. Dr. Bülent Yaşar, bitki çaylarının doğal şifa kaynakları olarak önemli bir yer tuttuğunu ifade etti. Doğru demlenip tüketildiğinde, birçok hastalığın tedavisinde destekleyici rol üstlendiğini vurgulayan Prof. Dr. Yaşar, bitki çaylarının sindirim sistemi sağlığı üzerine büyük katkıda bulunduğunu dile getirdi. Bu bağlamda, bitki çaylarının sindirim sorunlarını hafifletmede etkin olduğunu belirten uzman, sağlık çalışmalarında bitki çaylarına yer verilmesini önerdi.
Prof. Dr. Bülent Yaşar, Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi’nde görev yapmakta ve bitki çaylarının sindirim sistemi üzerindeki olumlu etkileri üzerinde çalışmalar yapmaktadır. Bitki çaylarının, kabızlık veya hazımsızlık gibi sindirim sorunlarına doğal birer çözüm sunduğunu söyleyerek, bitki çaylarının doğru türlerinin seçilmesinin ve uygun bir şekilde demlenmesinin önemine dikkat çekti. “Doğru yöntemlerle hazırlanan bitki çayları, bazı hastalık belirtilerini hafifletirken aynı zamanda günlük sağlık rutininin değerli bir parçası haline gelmektedir” şeklinde açıklamalarda bulundu.
‘TIBBİ NANE VE MELİSA ÇAYLARININ ÖN PLANA ÇIKIYOR’
Prof. Dr. Yaşar, sindirim sistemi rahatsızlıkları arasında en sık karşılaşılan sorunların başında fonksiyonel hastalıkların geldiğini belirtti. Bu durumda, tedavi süreçlerinde özellikle papatya, tıbbi nane ve melisa çaylarının ön plana çıktığını aktardı. Bununla birlikte, ada çayı, zencefil, kimyon ve rezene gibi bitkilerin de sindirimi kolaylaştırıcı etkileri olduğu ifade edildi. Bu bitkilerin düzenli ve doğru bir şekilde tüketilmesi halinde sindirim sorunlarının azaltılabileceğini vurguladı.
Bitki çaylarının doğru bir biçimde hazırlanması için infüzyon ve kaynatma yöntemlerinin benimsendiğini belirten Prof. Dr. Yaşar, özellikle yaprak ve çiçek kısmı kullanılan bitkiler için kaynatılıp biraz soğutulmuş suya eklenerek demlenmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, zencefil gibi kök bitkilerin, su ile birlikte öncelikle kaynatılması ve ardında süzülerek servis edilmesi gerekliliği üzerinde durdu.
YANLIŞ TÜR KULLANIMINA DİKKAT
Bitki çaylarının her zaman masum olmadığını da ekleyen Prof. Dr. Yaşar, uzman tavsiyesi dışında aşırı tüketim yapılmaması gerektiğini söyledi. “Günde bir ila üç bardak bitki çayı tüketmek idealdir. Daha fazla tüketim, bitkisel içeriklerin yan etkilere yol açmasına neden olabilir” ifadelerini kullandı. Özellikle papatya çayının, halk arasında bilinen farklı türlerinin bulunduğuna dikkat çekerek, “Mayıs papatyası olarak bilinen türü tercih etmek çok önemli. Doğada bulunan her papatya türü çay olarak kullanılmaz; yanlış tür kullanımı alerjik reaksiyonlar yaratabilir” uyarısında bulundu.
‘UZMAN TAVSİYESİYLE KULLANILMASINI ÖNERİYORUZ’
Prof. Dr. Bülent Yaşar, bitki çaylarının güvenilir kaynaklardan temin edilmesi gerektiğini belirtti. Kullanıcıların bitki çaylarını edinirken kaynaklarına dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Dr. Yaşar, bitkilerin kullanılmadan önce mutlaka uzman tavsiyesi alınarak kullanılmasını önerdi. Sağlıklı bir yaşam için bitki çaylarının doğru bir şekilde kullanılmasının önemine dikkat çekti.