AK Parti Samsun Milletvekili Ersan Aksu, yeni getirdikleri düzenleme ile sözleşmeli memurlardın kadroya geçiş yapanların, sözleşmeli statüde geçirdikleri sürelerin kademe artışına sayılacağını ifade etti. Aksu, bu düzenlemenin “kapsayıcı, pozitif ve hak kaybı içermeyen bir düzenleme” oluşturma amacında olduklarını belirtti.
Aksu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, “Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” hakkında sunum yaptı. Bu teklif ile birlikte, Devlet Memurları Kanunu’nun 4/B maddesinde bir değişiklik yapıldı ve sözleşmeli personel statüsünden memur kadrolarına atananlar için sözleşmeli geçirdikleri süreyi kapsayacak bir kademe artışı sağlanması hedeflendi. Bu düzenlemenin geçerli olabilmesi için, son 8 yıl içinde herhangi bir disiplin cezası almamış olmaları gerektiği belirtildi.
“Sözleşmeli statüde geçen sürelerin kademe artışına sayılmasına dair bu kapsayıcı, pozitif ve hak kaybı içermeyen düzenlemeyi getiriyoruz.” diyen Aksu, yaklaşık 950 bin kamu çalışanın bu düzenlemeden faydalanmasının beklendiğini açıkladı.
Aile birliğinin sağlanması amaçlanmakta
Aksu, sözleşmeli memurların dışında kalan bazı durumlar üzerine de durdu. Yabancı memleketlerin resmi kurumlarında ya da uluslararası kuruluşlarda görev alacak memurlara, kurumlarının muvafakati ile belli ölçüler dahilinde aylıksız izin verilebilmesine dair mevcut düzenlemelerin desteklenip geliştirileceğine dikkat çekti. Aksu, kanun teklifinin aynı zamanda memurlara, “ulusal menfaat ve kamu yararı ilkeleri çerçevesinde yurt dışındaki kuruluşlarda aylıksız izin ile görev verilebilmesine dair” yetki düzenlemesini de içerdiğini aktardı.
Aksu, kanun teklifine ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Teklifimiz ile kamu sektöründe yöneticilik görevini tamamlayan personelin, bakanlık müşaviri, danışman, idari uzman gibi kadrolara atanabilmesi için kendi kurumları dışında bilgi birikimlerini değerlendirebileceği bir düzenleme getiriyoruz. Ayrıca, özel sektöre geçmeleri durumunda kamuya dönüşlerini kolaylaştıracak ve konuyla ilgili yürütmeye usul ve esasları belirleme yetkisi veren bir düzenleme de yer alıyor.”
Aksu, Türkiye’nin üyesi olduğu uluslararası kuruluşlarda görevlendirilenler ile kamu sermayesi olan kuruluşların yurt dışı birimlerinde çalışanlara ve bu birimlerdeki görevlerinden dolayı yurt dışında görev alanların eşlerine, 3 yıla kadar aylıksız izin verilebilmesi imkanı sağlanarak aile birliğinin korunmasının amaçlandığını dile getirdi. Mevcut düzenlemenin kapsamının genişletileceği bu teklif ile, diğer kariyer meslek mensuplarının da bu imkanlardan yararlanmaları sağlanacak.
Ayrıca, mevcut durumda Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığında görev yapan hakimler, savcılar ve diğer kariyer meslek mensuplarının, en az 3 yıl süreyle görev yapmaları koşuluyla kendi talepleri ve uygun görülmeleri halinde Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığında kariyer meslek personeli kadrolarına atanabilme imkanı tanındı. Aksu, bu teklifin hayata geçmesi durumunda, sözleşmeli personelden kadroya geçenlere şartları uygun olursa bir kademe verilmesine dair düzenlemeden potansiyel olarak 950 bin kamu çalışanın faydalanacağını belirtti.
Aksu, bu düzenlemenin yasasının yürürlüğe girmesinden sonra hak edenler için geçerli olacağını ve toplamda 4,6 milyar lira maliyet oluşturacağının değerlendirildiğini söyledi. Bunun dışında,