2024 yılı TOYP Global “Tıbbi Yenilik ve Buluşlar” kategorisinde dünya birincisi unvanına sahip olan Karabük Üniversitesi (KBÜ) Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Beyin ve Sinir Cerrahisi Dr. Öğretim Üyesi Aydın Sinan Apaydın, ödülünü Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketi (TUSAŞ) düzenlenen terör saldırısında hayatını kaybedenlere adadı. Bu anlamlı adım, Apaydın’ın uluslararası düzeydeki başarısının yanı sıra ülkeye ve şehitlere olan bağlılığını da göstermektedir.
Apaydın, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, 2023 yılında Junior Chamber International (JCI-Uluslararası Ortak Komisyon) Türkiye tarafından düzenlenen TOYP yarışmasında medikal inovasyon kategorisinde ülke birincisi seçildiğini ifade etti. Bu önemli başarının ardından yaklaşık bir yıl süren bir jüri değerlendirmesi süreci geçirdiğini belirten Apaydın, bu süre zarfında Amerika Birleşik Devletleri’nde DUKE Üniversitesi’nde araştırmacı olarak görev yaptığını kaydetti.
DUKE Üniversitesi Beyin Cerrahisi Departmanı’nda, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) bursuyla minimal invazif omurga cerrahisi üzerine devam eden araştırmalarında, jüri değerlendirmesi tamamlanarak JCI Global tarafından medikal inovasyon kategorisinde dünya birincisi olarak seçilmenin heyecanını yaşadığını dile getirdi. Bu süreçteki zorlukların üstesinden gelerek elde ettiği bu başarı, Apaydın’ın alanındaki yetkinliğini ve uluslararası düzeydeki değerini gösteriyor.
Apaydın, JCI Global tarafından organize edilen yarışmanın finalinin Tayvan’da gerçekleştirildiğini aktararak, “Yarışmaya 10 kategoride dünyanın farklı ülkelerinden 10 genç bilim adamı katıldı. Tayvan’da düzenlenen finalde şanlı bayrağımızı açmak ve aldığım ödülü TUSAŞ şehitlerimize hediye etmek bana ayrı bir gurur verdi. Amerika’da bulunuyorken bu süreçte Karabük Üniversitesi’nin bana olan katkıları ve destekleri oldukça fazlaydı. Rektör hocama, dekanlığa ve diğer akademisyen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
Aydın Sinan Apaydın, özellikle yurt dışında edindiği deneyimlerin ışığında Karabük Üniversitesi’nde omurga cerrahisi üzerine yürüttükleri çalışmalarına da devam ettiklerini vurguladı. “Son dönemde bel fıtığı veya boyun fıtığı gibi hastalıkların genetik altyapısıyla ilgili yeni bir projemiz başlayacak. Çalışmalarımıza yine Karabük Üniversitesi Beyin Cerrahisi Departmanında devam edeceğiz.” diyerek gelecekteki hedeflerini ve projelerini de aktardı.