Aitana Lopez, yapay zekayla yaratılmış bir manken ve influencer olarak öne çıkıyor; marka anlaşmaları ve sponsorluklar yoluyla Aitana’yı oluşturan ajanslara her ay binlerce dolar kazandırıyor.
Aitana, bir yıl önce piyasaya sürüldüğünden beri Instagram platformunda 330 binden fazla takipçi toplayarak, yapay zeka influencerlarının en popüler yüzü haline geldi. 20’li yaşlarında, pembe saçlı ve sağlıklı yaşam tarzını benimseyen bir kadın olarak tasvir edilen Aitana, Hollywood yıldızlarına benzer mükemmel bir fiziğe sahip.
Ancak, Aitana’nın gerçek bir insan olmaması ve spor ile beslenme markalarından aldığı sponsorluklar konusunda gençlere verdiği mesajlar yönünde bazı endişeler bulunuyor. Aitana’nın yaratıcıları olan Clueless Ajansı, reklam kampanyalarında daha fazla kontrol sahibi olmak adına yapay zeka (generative AI) kullanmaya başlamışlar. Bu şekilde, gerçek influencerların çalışmasına olan ihtiyacı azaltmayı hedefliyorlar.
Ajans, Aitana’nın Instagram’daki görsellerinin ve kısa videolarının oluşturulması için BBC’yi çekimlere davet etti. Ajans çalışanı Sofia Novales, “Hedefimiz bu içeriklerin, gerçek bir influencer’ın yaptığına olabildiğince benzemesi,” şeklinde bir açıklama yaptı. Novales, çekim sürecinde önce insanların yer aldığı bir fotoğraf çekildiğini ardından bu fotoğrafın yapay zekayla modifiye edilerek Aitana’nın görüntülerinin eklendiğini belirtti. Aydınlatma ve gölgelerle çalışarak gerçekçi bir görüntü oluşturma çabası içinde olduklarını ifade etti.
Stüdyodaki tasarımcılar, Aitana’nın mevcut arka planlar üzerinde nasıl kolayca yer alabileceğini gösteriyorlar. Birkaç basit tuşla Sofia’nın resimden çıkarılması ve yapay zeka tarafından Aitana’nın eklenmesi işlemi yapılıyor. Sadece birkaç saniyede, bilgisayar programı Aitana’nın farklı kıyafetlerle ve pozlarla poz verdiği neredeyse 10 farklı resim oluşturuyor.
Sofia’ya göre, Aitana’nın başarısı yalnızca gerçekçi görüntülerle değil, aynı zamanda sosyal medya hikayeleri ve gönderilerinin altındaki açıklamalarla da destekleniyor. Bu şekilde Aitana, göz kamaştırıcı bir yaşam tarzı süren gerçek bir influencer izlenimi yaratıyor.
“Sahte mükemmeliyetten farkı yok” tezi
Ajans, Aitana’nın içeriklerinde “yapay zeka” ibaresini düzenli olarak kullanmasa da, Instagram kuralları çerçevesinde bu durum belirtiliyor. Yapay zeka üretim teknolojisinin patlak vermesiyle birlikte Instagram’da pek çok başka yapay zeka influencer ve manken ortaya çıkmış durumda. Bu yapay zeka görsel üreticileri birkaç cümle komut verdiğinde, kullanıcıların istediği her türlü görseli oluşturabiliyorlar.
Yaratılan yapay zeka mankenleri çoğunlukla, kadınları cinsel arzu nesneleri olarak gören erkek kullanıcıları hedef alıyor. Bu akımı eleştiren kişilerden biri, insanları olduğu gibi kabul etmeye teşvik eden Amerikalı influencer Danae Mercer. Mercer, yapay zeka mankenlerin gençler üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek, “Yapay zeka mankenlerin ve influencerların popülerleşmesine dair ciddi sorunlar görüyorum,” diyor.
Mercer, özellikle ergen genç kızların, bu yapay zeka mankenlerin gerçekçi olmayan güzellik standartlarına göre kendilerini değerlendirebileceklerinden endişe ediyor. Ajansın spor ve beslenme markaları için ürettiği reklamlarda Aitana’nın spor salonlarında poz vermesi, bu konuda etik soru işaretleri oluşturuyor. Aitana’nın, spor salonuna gidip sağlıklı beslendiğinin gösterilmesi etik mi sorusunu soruyoruz.
Clueless Ajansı, bu tür içeriklerin, gerçek Instagram influencerlarının kullandığı filtreler veya rötuşlarla elde edilen sahte mükemmeliyetten farksız olduğunu savunuyor. Novales, Aitana’yı diğer influencerlarla kıyasladıklarında, genel estetiğin benzer olduğunu belirtiyor.
Stüdyo şu an daha geniş