Kadın ve Demokrasi Vakfı’nın (KADEM) düzenlediği “Yapay Zekâ ve Kadın” ana temalı 6. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılış konuşmasıyla 8 Kasım 2023 tarihinde başladı. Bu önemli etkinlik, kadınların teknolojideki yerini, yapay zekânın toplumsal cinsiyet eşitliğine katkılarını ve kadınların refahı üzerindeki etkilerini tartışmayı amaçlıyor.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ve KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu’nun açılış konuşmalarının ardından zirvede çeşitli ülkelerden gelen bakanların katıldığı bir Liderler Oturumu düzenlendi. Zirve’nin ikinci günü olan 9 Kasım’da, alanında uzman konukların ve yetkili isimlerin katıldığı oturumlar gerçekleştirildi.
İlk oturum, KADEM Akademik Danışma Kurulu Üyesi Dr. Ravza Altuntaş Çakır moderatörlüğünde gerçekleştirildi. “Yapay Zekâ, Bilgi Üretimi ve Algoritmalar” konulu oturumda, Innovative Solution Partners Inc. Kurucusu Mariyah Saifuddin, BM Veri, Yapay Zekâ ve Sorumlu Teknoloji Şefi Lambert Hogenhout, Batman Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ömer Faruk Ertuğrul ve İstinye Üniversitesi’nden Doç. Dr. Şebnem Özdemir konuşmacı olarak yer aldı. Yapay zekânın ayrımcılığı önlemeye yönelik ele alınan çözümlerinin yanı sıra, adil sonuçlar üretmek için veri setlerinin nasıl oluşturulması gerektiği vurgulandı.
Bir diğer oturumda, KADEM Savunuculuk ve Araştırma Departmanı Direktörü Dr. Betül Özel Çiçek moderatörlüğünde “Yapay Zekâ, Sosyo-Kültürel Kodlar” başlığı altında önemli konular tartışıldı. Bu oturumda; Bağımsız Kültür Danışmanı Borbála Csete, Bari Aldo Moro Üniversitesi’nden Doç. Dr. Francesca Alessandra Lisi, Salesforce Üst Düzey Yöneticisi Karen de Sousa Pesse ve Girişimci Moana Sangeo konuştu. Yapay zekânın aile yapısını nasıl etkilediği, yaşlıların bilgi kontrolündeki rol kaybı ve torunlara olan bağımlılıkları gibi konular ele alındı.
Etkinlikte, daha fazla kadının teknoloji alanında yer alabilmesi ve bu alanın erişilebilirliği hakkında önemli vurgular yapıldı. Pek çok ülkede yapay zekâ teknolojileriyle ilgili taslak mevzuatlar hazırlandığına dikkat çekildi ve bilgilerin paylaşımının önemi tartışıldı.
Ayrıca, yapay zekânın kadın istihdamı üzerindeki etkileri Doç. Dr. Uğur Özdemir moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Yapay Zekânın Kadının İyi Olma Hâline Etkileri” başlıklı oturumda incelendi. Bu oturumda, DZLP Group’un Yönetici Ortağı Lisa Brunet, Cinsiyet Çalışmaları Uzmanı Lizette Soria, BM Enformasyon Merkezi Direktörü Miklos Gaspar ve Yapay Zekâ Yazarı Şule Güner yer aldı.