SAĞLIK-Sen Genel Başkanı Mahmut Faruk Doğan, beraberinde Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Irgatoğlu ve Sağlık-Sen Hekim Komisyonu Başkanı Dr. Hüseyin Alperen Güldiken ile birlikte Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Hakkı Susmaz’ı ziyaret etti. Ziyaretin amaçları arasında ‘Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde’ yapılan değişikliklere ilişkin endişeleri dile getirmek ve sağlık çalışanlarının sorunlarını aktarmak yer alıyordu.
Ziyaret sırasında, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile üniversite hastanelerinde görevli personelin yaşadığı sorunlar ele alındı. Genel Başkan Doğan, 3+1 yıl sistemiyle istihdam edilen sözleşmeli personelin karşılıklı yer değişikliği yapabilmesine olanak tanınmasının önemini vurguladı. Ayrıca, bu konudaki taleplerini ve sahadan elde ettikleri verileri içeren bir raporu Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Hakkı Susmaz’a sundu ve çözüm önerilerini sıraladı.
‘AİLE HEKİMLİĞİ ÜCRET YÖNETMELİĞİ YENİDEN DÜZENLENMELİ’
Ziyarette, 1 Kasım 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak olan ‘Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde’ki düzenlemeler üzerine konuşuldu. Bu düzenlemelerin, bazı sağlık çalışanları için mağduriyetlere yol açabileceği belirtilerek, mağduriyet oluşturan maddelerin gözden geçirilmesi ve eleştirilerin dikkate alınması gerektiği ifade edildi. Ayrıca, üniversite hastanelerinde çalışan personel için de yer değişikliği taleplerinin dile getirildiğini kaydeden Doğan, Sağlık-Sen’in üniversite hastanelerinde görev yapan personelin yer değişikliği hakkını talep etmek amacıyla ‘Sağlık-Sen Üniversite Hastaneleri Yer Değişikliği Talep Toplama Platformu’ kurduğunu belirtti. Bu platform aracılığıyla, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından toplanan yer değişikliği talepleri doğrultusunda oluşturulan eşleşme listelerinin Cumhurbaşkanlığı’na iletildiğine dikkat çekti.
Doğan, üniversite hastanelerinde görevli personelin yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi gerektiğini savundu. Ayrıca, kamuda sözleşmeli çalışanların 3+1 yıl çalışma süresini tamamladıktan sonra yer değişikliği yapabilmeleri gerektiğini ve bu durumun çalışanları mağdur ettiğini ifade etti. Bu mağduriyetlerin giderilmesi için sözleşmeli personelin karşılıklı yer değişikliği yapabilmesi gerektiğinin altını çizen Doğan, “Bu amaçla ‘Sağlık Bakanlığı Yer Değişikliği Talep Toplama Platformu’nu kurduk” dedi.
AİLE BAKANLIĞI’NDA GÖREVLİ PERSONELİN SORUNLARI AKTARILDI
Ziyaret sırasında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda görev yapan sözleşmeli personelin de sorunları gündeme getirildi. Doğan, sözleşmeli çalışanların nöbetleri karşılığında ek ders ücretlerinden ve tedbir kararı ödemelerinden yararlanamadığını belirtti. Bu konuda ilgili mevzuatlarda değişiklik yapılmasını talep etti. Ayrıca, ek ders karşılığı çalışanların düşük ücretlerle istihdam edildiklerinin altını çizerek, bu durumun giderilmesi için kadrolu istihdam sağlanmasını istedi. Başkan Doğan, yıllardır süregelen bu mağduriyetlere bir son verilmesi gerektiğini vurguladı.