HEMŞİRELER ve Tüm Sağlık Profesyonelleri Sendikası (HEP-SEN), ebe hemşireler için Gölcük İlçe Sağlık Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Bu etkinlikte, HEP-SEN MYK üyesi Yasin Aldemir ve Neslihan Komser de yer aldı. Basın açıklamasında, HEP-SEN Kocaeli Şube Başkanı Özgür Özçınar, sağlıktaki çalışma koşullarına ve çalışanların haklarına dair önemli mesajlar verdi.
Özçınar, yaptığı konuşmada Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) dahil olmak üzere sağlık alanında çalışanların zor şartlar altında hizmet verdiğini vurgulayarak, “Maaş, taban ve teşvik ödemeleri konusunda yeterince hakkımızı alamıyoruz” ifadelerini kullandı. Özçınar, sağlık hizmetinin sunumunda ebelerin, hemşirelerin ve sağlık memurlarının kritik bir role sahip olduğunu belirterek, iş, ücret ve maaş konularında adaletsiz bir sistemin var olduğunu dile getirdi. “Sağlık hizmeti ekip işidir ama ne yazık ki iş, maaş ve ücretlere gelince her kriter bir mesleğe endeksli oluyor” şeklinde konuştu.
Ayrıca, Özçınar, sendikaların geçmişteki tutumlarına eleştirilerde bulundu ve “Bu yandaş ve sistem sendikaları bizim sesimizi yeterince duyurmadı ve geçim sıkıntısı çekiyoruz” diye ekledi. Hemşirelerin ve sağlık çalışanlarının sağlık hizmetlerinin sunumundaki önemine dikkat çekerek, özellikle pandemi döneminde gösterdikleri özveriyi hatırlattı. “Aşıyı biz yaptık, Covid-19 hastalarının tedavisini biz üstlendik; ama emeklerimiz yeterince takdir edilmedi” dedi.
Yeni yayınlanan aile hekimliği ve ücret düzenlemesine de değinen Özçınar, bunun mevcut sorunları çözmediğini aksine ASM’de çalışan ebe ve hemşirelerin iş yüklerini artırdığını belirtti. Özçınar, “Lohusa takibi performansa eklendi, ve geçmişte 4 bin olan maaşa esas nüfus sayısı 3 bin 500’e düşürüldü” diyerek, bu durumun hemşireler ve ebeler açısından mali kayıplara neden olacağını ifade etti. Hekimler için teşvik oranlarının düzeltilmiş olmasına rağmen hemşirelerin durumunun pek değişmediğini vurgulayarak, teşvik katsayılarının adaletsizliğinden bahsetti.
Özçınar, yeni yönetmelikte, ebe ve hemşireler için düzenleme taleplerini sıraladı. Öncelikle, ebe ve hemşirelerin ASM’ye yerleştirilmesinin hekimler gibi hizmet puanına göre yapılmasını istedi. “Aile sağlığı merkezlerinde çalışan meslektaşlarımıza ‘eleman ve çalışan’ demek yerine ‘aile sağlığı hemşiresi’ denilmesi gerekiyor” dedi. Ayrıca, çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini vurgulayarak, ebe ve hemşirelerin çalışma odalarının standartlarının belirlenmediğine dikkat çekti ve bu konudaki eksikliklerin giderilmesini talep etti.
Özçınar, izinsizlik sorunlarına da değinerek, Aile Sağlığı Merkezleri’nde hekim ve hemşirelerin yıllık izne ayrıldıklarında iş arkadaşlarıyla protokolü olmadan kesintilere gittiğini aktardı. Yine kadın meslektaşların doğum izinlerinde yaşadığı sorunların çözülmesini istedi. Kadrolu personeller için sunulan yan hakların sağlık çalışanlarına da verilmesi gerektiğini belirtti.
Son olarak, sağlık alanında artan güvenlik sorunlarına değinen Özçınar, “Sağlık çalışanlarına şiddet olayları her geçen gün artıyor. Eskişehir’de ve İstanbul’da yaşanan saldırılara dikkat çekerek, sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanlara en ağır ve caydırıcı cezaların verilmesi gerektiğini ifade etti.” Sağlık profesyonelleri olarak haklarının korunmasını talep eden Özçınar, “Artık bu şartlarda devam edemeyiz, meydanlara inme zamanımız gelmiştir” diye sona erdi.